Mattel

Mattel logo

Mattel

Merken zoals Barbie (sinds 1959), Hot Wheels (sinds 1968) en Fisher-Price (sinds 1993) wie kent ze niet! Allemaal oniwikkeld door het Amerikaanse speelgoedbedrijf Mattel.

geschiedenis

In 1945 werd Mattel opgericht door Harold Mattson en Ruth en Elliot Handler.Eerst was het geen speelgoedbedrijf, maar een bedrijf dat cadeauartikelen produceerde. Later ging het bedrijf ook poppenmeubeltjes produceren.

Barbie kwam in 1959 op de markt, vernoemd naar Barbara, de dochter van Ruth en Elliot Handler. Na twee jaar kwam de mannelijke equivalent Ken. 1968 was de geboorte van Hot Wheels.

Een artikel dat mattel in 1970 op de markt brachten "de optigon (een muziekinstrument)"leverde Mattel een verlies op van 13 miljoen US dollar.

De intellivision kwam in 1980 uit, een spelcomputer die de concurrentiestrijd met alleenheerser Atari aanging. Eerst was het een

groot succes, maar toch is de productie in 1983 gestaakt, mede door de ontwikkeling van de geflopte Mattel Aquarius, een homecomputer die binnen een half jaar na zijn introductie weer uit de markt gehaald werd.

Mattel nu

De wereldwijde verkoop van Barbie en andere barbie-merchandise is nog steeds van belang voor Mattel maar het bedrijf focust zich nu ook op andere productlijnen waaronder de succesvolle Monster High Dolls. Daarnaast profiteert Mattel

ook van de goede verkoopcijfers van dochterbedrijf Fisher-Price.

Interessante links: